Projekt

Fågeltornet

Norrby hem och skola har byggt ett fågeltorn vid Hällörsfjärden i Norrby i  Kronoby, mittemot simstranden på Langreviln.

Fanny Lillsunde, Sofia Björklund och Vanessa Björklund elever i åk 4 i Norrby skola har intervjuat Björn Gripenberg. Björn är har tidigare varit ordförande för Norrby Hem och skola och en av initiativtagarna till bygget.

Varför har ni byggt ett fågeltorn?

- Fågeltornet har byggts främst för skolans elever så de får möjlighet att komma ut i en fin natur och studera våra härliga fåglar och annat intressant som syns från tornet. Tidigare var det nästan omöjligt att studera djur- och fågellivet i Natura- och fågelskyddsområdet p.g.a. den höga vassen. Men nu är det ett nöje att se på fåglarna. Från fågeltornet kan man till exempel få se fåglar, grodor, bisamråttor och mycket mer. Vid invigningen såg vi förutom flyttfåglar en del jägare i  höstdräkt. Vi hoppas det finns många som vill besöka fågeltornet. Det är verkligen värt ett besök.

När började ni bygga och vem byggde?

-  Planeringen började redan för ett antal år sedan. Förmontering av stommen till tornet började förra hösten med fortsättning i våras. Det var föräldrar till elever och andra som byggde på talko.
Själva tornet blev klart i somras. Invigningen av fågeltornet skedde i höst den 5 oktober med inbjudna fågelexperter, Sten Vikström och Johnny Björk från Gamlakarleby fågel- och naturvänner.

Under invigningen fick de som deltog se en flock stjärtmesar flygande över tornet och på samma gång attackerade en sparvhök dem. På invigningen sågs också många svanar och sothönor och gräsänder. Alla som deltog i invigningen tyckte att platsen för fågeltornet var mycket bra och utsikten var fin.
Vår lärare Östen Dahlskog berättar att materialet till fågeltornet kostade sammanlagt ca. 1600€. Kronoby elverk har gett virket till själva stommen till tornet. Gamlakarleby fågel- och naturvänner, Norrby Hem och skola och Norrby byalagsförening har delat på kostnaderna.

Vi elever har varit cyklandes till fågeltornet flera gånger. Vi tycker att det är fin natur vid fågeltornet och fin utsikt med många fåglar. Det är fint när solen går ner. Vi vill besöka fågeltornet många gånger.