Ajankohtaista koronasta

 

 

4.11.2022

 

Koronaviruspotilaiden määrä on kasvussa Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten yksiköissä. Muistutamme kasvomaskin käytön tärkeydestä sosiaali- ja terveyspalveluissa asioidessa. Vierailuissa keskussairaalan osastoilla ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä pyydetään käyttämään FFP2-kasvomaskia. Osassa osastoista tai yksiköistä joudutaan valitettavasti rajoittamaan vierailuja pandemiatilanteen vuoksi.

 

Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osastoilla on hoidossa 30 koronapositiivista potilasta. Valtaosa potilaista on hoidossa ensi sijassa muun syyn kuin koronaviruksen takia. On kuitenkin tärkeää pyrkiä estämään viruksen leviämistä, minkä vuoksi Soitessa suositellaan tehokasta suojatumista ja vierailurajoituksia osastoilla.

 

Muistutamme, että Soiten yksiköissä on edelleen voimassa kasvomaskisuositus. Kirurgista suu-nenäsuojusta tai FFP2-maskia käytetään, kun ollaan lähikontaktissa toisen henkilön kanssa esim. vastaanottohuoneessa, asukas- tai potilashuoneessa. Myös Soiten aula- ja osastotiloissa on suositeltavaa käyttää kasvomaskia.

 

Keskussairaalan osastoilla ja Soiten tehostetun palveluasumisen yksiköissä vierailijoita kehotetaan käyttämään tehokkaampaa FFP2-kasvomaskia. Pyydämme arviomaan vierailun välttämättömyyttä ja suosittelemme vierailujen ja vierailijamäärän rajoittamista minimiin.

 

 

 

2.3.2022

 

Soiten alue luokitellaan edelleen koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Valtakunnallinen etätyösuositus on päättynyt, mutta viranomaistyöryhmä suosittaa, että työnantajat hyödyntäisivät hybridimallista etätyötä edelleen Soiten alueella mahdollisuuksien mukaan. Alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus. Yksityistilaisuudet suositellaan järjestettäväksi hygieniaohjeistukset huomioiden.

 

Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/. Valtakunnallisten suositusten keventyessä ja alueellisten rajoitusten päättyessä jokaisen yksilön oma vastuu tartuntojen ehkäisyssä korostuu. Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään tartuntojen leviämistä:

 

  • Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.
  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti. Lisätietoa Soiten koronasivustolla: Jos epäilet tartuntaa.
  • Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto.

 

 

24.1.2022

 

Aluehallintovirasto on päätöksellään kieltänyt kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä ajalla 23.1 – 20.2.2022. Ulkotiloissa määrät rajataan korkeintaan 50 henkilöön. Päätös ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilua tai yksityiselämään tai perhe-elämään kuuluvaa toimintaa.

 

Kaikissa tilaisuuksissa on tärkeää pitää etäisyyttä, pestä kädet ja mahdollisuuksien mukaan käyttää kasvomaskia. Kunnan julkisiin tiloihin työstetään päivitettyä suunnitelmaa, jotta toimintaa voidaan järjestää rajoitusten mukaisesti. Ohjattu toiminta voi jatkua, mutta on tärkeää, etteivät ryhmät sekoitu ja ettei esimerkiksi pukukopissa tai kuntosalilla ole koskaan enemmän kuin 10 henkilöä.

 

Aikuisten kilpailutoiminnassa peliosanottajien määrä voi ylittää 10.

 

 

19.1.2022

 

Soite on tänään antanut tarkennetun koronaohjeen jäsenkuntien sivistystoimiin ja lapsen huoltajille.

 

Kaikki tiedot löytyvät näiden linkkien kautta:

 

Korona-ohje-Soiten-jasenkuntien-sivistystoimiin-TARKENNUS-19.1.2022.pdf

 

Jos epäilet tartuntaa, toimi näin - Soite

 

 

 

 

29.12.2021

 

 

Aluehallintovirasto on päätöksellään 28.12 kieltänyt kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä, ajalla 31.12.2021 – 30.1.2022.

 

Kruunupyy suosittelee, että 20 henkilön rajaa seurataan myös yksityisissä tilaisuuksissa sekä pidetään edelleen myös etäisyyttä, pestään kädet ja mahdollisuuksien mukaan käytetään kasvomaskia.

 

Alle 16-vuotiaat voivat jatkaa johdettua toimintaa kunnan tiloissa. Aikuiset voivat myös jatkaa urheilutoimintaa, mutta on tärkeää, etteivät ryhmät sekoitu ja ettei pukuhuoneissa koskaan ole yli 20 henkilöä esimerkiksi harjoitusvuorojen vaihtuessa.

 

Aikuisten kilpailutoiminnassa, kuten peleissä, kilpailuosallistujien määrä voi ylittää 20, mutta samassa pukuhuoneessa ei saa olla samanaikaisesti kuin korkeintaan 20 henkilöä. Ottelut pelataan ilman yleisöä.

 

 

 

7.12.2021

 

Kruunupyyn kunta ottaa koronapassin käyttöön kunnan tilaisuuksissa ja tilaisuuksissa, jotka järjestetään kunnan tiloissa.

 

Aluehallintovirasto on päätöksellään 3.12 kieltänyt kaikki julkiset tilaisuudet ja yleiset kokoontumiset sisätiloissa yli 50:lle henkilölle ajalla 6.12.2021-5.1.2022.  Jos koronapassi otetaan käyttöön yli 16-vuotiaille, myös suurempia tilaisuuksia voidaan järjestää.  

 

Kruunupyyn kunta ottaa koronapassin käyttöön kaikkiin julkisiin tilaisuuksiinsa samalle ajalle. Sama käytäntö koskee myös harjoituksia tai muita tapahtumia, jotka järjestetään kunnan liikuntatiloissa. Koronapassi otetaan käyttöön myös työväenopiston järjestämissä kuntoilu- tai laulutoiminnassa. Edellytämme myös, että liikuntahallin kuntosalin käyttäjillä on koronapassi. Kunnan omissa tilaisuuksissa järjestäjä tarkistaa koronapassit. Kun ulkopuoliset yhdistykset tai muut vuokraavat kunnan tiloja edellytämme, että he tarkistavat osallistujien koronapassit.  

 

 

15.11.2021

 

Soite tiedottaa:

 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella (pl. Reisjärvi) kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 100 (sata) henkilöä ja joissa:

  1. on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja, tai
  2. on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhteislaulutilaisuuksista.

 

Määräys on voimassa kolme viikkoa ajalla 15.11.–5.12.2021. Lisätietoa AVI:n tiedotteessa.

 

Soiten alueella on voimassa leviämisvaiheen ravintolarajoitukset. Koronapassi on laissa tarkoitettu tilanteisiin, jolloin on voimassa viranomaisten asettamia rajoituksia epidemian leviämisen estämiseksi. Yksityistilaisuuksissa, esim. pikkujouluissa, voi halutessaan hyödyntää koronapassia koronaturvallisen tilaisuuden varmistamiseksi.

 

Soiten alueella on voimassa laaja kasvomaskisuositus, joka koskee myös yksityistilaisuuksia ja harrastustoimintaa.

 

Soiten alueella on voimassa etätyösuositus 31.12.2021 saakka.

 

 

 

5.11.2021

 

Koronatilanne on alueella edelleen vakava ja kehotamme kaikkia varovaisuuteen erityisesti tilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä. Kruunupyy seuraa kansallisia ja alueellisia suosituksia.

 

Centralskolanissa on oppilaita, jotka ovat antaneet positiivisen koronatuloksen ja suhteellisen suuri määrä oppilaita on karanteenissa.  Näille oppilaille järjestetään etäopetusta ja heillä on myös mahdollisuus tilata kouluruokaa kotiin.  Jotta estämme jatkotartunnat  on hyvin tärkeätä seurata karanteenimääräyksiä karanteenin ajan. Centralskolanin Hobbies on myös tauolla toistaiseksi. Muissa kouluissa on rauhallisempi tilanne ja he voivat jatkaa lähiopetusta ja muuta toimintaa kuten nytkin.

 

Lasten ja aikuisten vapaa-ajan toiminta voi jatkua toistaiseksi, mutta on tärkeää aikaisempaan tapaan olla varovainen, yrittää pitää etäisyyksiä ja pysyä kotona lievemmissäkin oireissa. Oma vastuu ja arviointi on tärkeää.  Jos ohjatun vapaa-ajan toiminnan lapsiryhmässä ilmenee koronaa, on tärkeää seurata karanteenimääräyksiä ja ottaa mahdollisesti taukoa toiminnassa.

 

Kansalaisopiston toiminta aikuisille voi jatkua normaalisti, mutta kehotamme varovaisuuteen ja tehostamme jo ennestään olleita varotoimia. Toisin sanoen, pidämme etäisyyttä, huolehdimme käsihygieniasta ja käytämme kasvomaskia.

Kansalaisopiston lapsiryhmät Kruunupyyssä pitävät tauon, myös yksilöllinen musiikki alle 12-vuotiaille lapsille Kruunupyyssä.  Parkour pitää taukoa sekä Kruunupyyssä että Teerijärvellä. Tauko alkaa tänään ja jatkuu toistaiseksi. Kansalaisopiston kanslia lähettää tekstiviestit asianomaisille kurssilaisille. Lapsiryhmät ja yksilöllinen musiikki Alavetelissä ja Teerijärvellä jatkaa normaalisti.

 

Tartuntojen ehkäisemiseksi ja parhaan suojan saamiseksi koronaa vastaan kehotamme kaikkia ottamaan rokotus mahdollisimman pian. Kruunupyyllä on jo korkea rokotuskattavuus, mutta voimme olla vielä parempia.

 

 

4.11.2021

 

Soite tiedottaa:

 

Koronavirustilanne jatkuu hyvin vakavana Soiten alueella.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on ollut kasvussa jo usean viikon ajan Soiten alueella.

Soiten tartunnanjäljitys on pahoin ruuhkautunut vakavan koronavirustilanteen takia, minkä vuoksi altistuneita ja sairastuneita ei voida kontaktoida normaaliin tapaan.

 

Vakavan koronavirustilanteen takia Soiten koronajohtoryhmä suosittaa, että lasten ja aikuisten harrastustoiminta laitettaisiin tauolle muutaman viikon ajaksi.

 

Pyydämme myös harkitsemaan kriittisesti sitä, millaisiin tapahtumiin tai tilaisuuksiin kannattaa vakavassa koronatilanteessa osallistua. Suositus on, että kokoontumisia järjestettäisiin vain harkiten ja koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset huomioiden. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla.

 

 

3.11.2021

 

Soite tiedottaa:

 

Keski-Pohjanmaan alueellinen COVID-19-viranomaistyöryhmä kokoontui keskiviikkona 3.11.2021 arvioimaan koronavirusepidemian alueellista tilannekuvaa ja suosituksia. Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella ja alue on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Viranomaisryhmä korostaa, että yleisötilaisuuksien järjestäjien tulee harkita tapahtuman tarpeellisuutta kriittisesti.

 

Viranomaisryhmän päätöksellä Soiten alue jatkaa koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Alueelliset suositukset säilyvät ennallaan, mutta rajoitusten ja suositusten laajentamisen tarvetta arvioidaan edelleen. Kaikki alueelliset koronavirustilanteen määräykset ja suositukset listataan Soiten koronasivustolla: https://korona.soite.fi/suositukset/

 

Viranomaisryhmä korostaa, että yleisötilaisuuksia tulisi järjestää alueella vain tarkan harkinnan mukaan. Tilaisuuksien koronaturvallisuus on järjestäjän vastuulla. Yleisötilaisuuksissa tulee huomioida koronaan liittyvät hygieniaohjeistukset ja kiinnittää erityistä huomiota tilan kokoon suhteessa osallistujien määrään, jotta riittävät turvavälit voidaan taata. Suositus on, että käytössä olisi vain puolet asiakaspaikoista. Yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa järjestäjän tulee laatia kirjallinen suunnitelma koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi ja se tulee toimittaa Soiten infektioiden torjuntayksikköön. Soiten koronasivustolta löytyy ohjeet tapahtumajärjestäjille: https://korona.soite.fi/ohjeet-tapahtumajarjestajille/. Lisätietoa löytyy myös Aluehallintoviraston sivuilta.

Alueella on edelleen voimassa laaja kasvomaskisuositus sekä hybridimallinen etätyösuositus.