Huhta-Oton luola

Siirtolohkare

Siirtolohkare on suuri kivi tai irtonut vuoren seinämä joka on tullut kuljetuksi jään avulla, jääkauden aikana joka päättyi noin 10 000 vuotta sitten. Mannerjäätikkö kuljetti siirtolohkareita mukanaan kauas emäkivestä. Jään sulattua lohkareet jäivät paikoilleen maastoon mihin jää suli. Huhta-Oton luola on suuri siirtolohkare joka on tullut kuljetuksi paikalle mannerjään avulla.

Huhta-Oton siirtolohkare on 50 metriä pitkä, korkeus 6,5 metriä ja 25 metriä leveä. Lohkare koostuu gneissistä joka on metamorfinen kivilaji. Eli se tarkoittaa että kivilaji on syntynyt toisen kivilajin sekoittumana korkeassa paineessa ja korkeassa lämmössä. Gneissi koostuu tavallisesti maasälvästä, kvartsista ja kiilteestä.

Lohkare on saapunut paikalle luoteen suunnasta noin 10 000 vuotta sitten.

Huhta-Oton luolan infolehti

IMG 20160504 130431

Tutkittaessaan lohkaretta tarkemmin voi erottaa taittoja suonigneissistä. Lohkareella on myös liuskeisuutta missä näkyy ruosteinen pinta, se viittaa että tuoreet pinnat ovat päässeet hapen kanssa yhteyteen ja saanut aikaan ruosteisuutta.

IMG 3029

Myytit kertovat, että Huhta-Oton luolassa on salakäytävä joka johtaa Sandskata niemelle (Kokkola), mutta salakäytävää ei ole vielä löydetty.

IMG 3431

Taukopaikka. Huom! Tulenteko omalla vastuulla.

Huom! Luolalla kiipeily omalla vastuulla.