Föreningar

Kronoby kommun finns ett stort antal aktiva föreningar som berikar livet på orten. De olika föreningarna uppehåller verksamhet på många olika områden bl.a. inom idrott och kultur, för unga och gamla.

Här presenteras några av de föreningar som finns registrerade i Kronoby. Vill du ha en komplett lista över alla föreningar i kommunen, kan du se på Patent och registerstyrelsens hemsida

Föreningar

IK Kronan /Kronoby
Mångsidig idrottsverksamhet; ishockey, skidning, orientering, gymnastik och friidrott.

HBK, Hovsala bollklubb/Kronoby
Aktiv fotbollsverksamhet med 9 juniorlag och 2 seniorlag i seriespel.

IK Myran /Nedervetil
Mångsidig verksamhet; Bollsektion, motionssektion, friidrottssektion, skidsektion och orienteringssektion.

TUS
Terjärv Ungdoms Sportklubb /Terjärv. Mångsidig verksamhet; Fotbollssektion, ishockeysektion, skidsektion, friidrottssektion och motionssektion.

IF Åsarna
Representationsförening för  Myran, TUS och IK Kronan. Friidrott. Vill främja fysisk fostran, väcka ansvarskänslor. Har tränings- och tävlingsverksamhet.

SK Åsen 
Skidåkning, Nedervetil och Terjärv. Har knatteverksamhet, tränings, tävlings- och lägerverksamhet.

OK Botnia Orientering
Sommar- och skidorientering satsas på genom motion, tävling och elitsatsningar. Cykelorientering genom motion och tävling.

Orienteringsklubben Terjärv. Orientering.

ORC, Ostrobothnia Runners Club
Långdistanslöpning och maraton

Småbönders idrottssektion
Uppehåller elljusspår i Småbönders, mm.

Nedervetil sportbilister
Tränings- och tävlingsverksamhet i olika motorsportgrenar. Byggande av tävlingsbilar.

Terjärv Sportfiskare
Ordnar metetävlingar, knattmete, pimpeltävlingar, pimpeldagar och friluftsdagar för skolelever.

Nedervetil Fiskargille
Vill främja fiskenäringens allmänna förutsättningar, skapa möjligheter att idka fiske inom Nedervetil vattenområde samt öka intresset för fiske bland ungdomar.

Mannen Mot Naturen
Är ett måsafotbollslag med spelare från alla kommundelar. Till verksamheten hör att delta i och träna inför världsmästerskapen som årligen hålls i Hyrynsalmi. Laget spelar i den blandade serien. Utöver detta spelar vi även vänskapsmatcher mot lokala lag.

Nedervetil HästVänner
Hästsport. Föreningens grundvärden är att befrämja ridsport, god vi-anda, öppenhet och glädje. Arrangerar träningar, tävlingar, läger och kurser.

Kulturella föreningar och ungdomsföreningar

NUF, Nedervetil Ungdomsförening
Vill engagera ungdomarna i Nedervetil samt ge möjlighet till meningsfulla fritidssysselsättningar. Ordnar fester, konserter, teater, bingo mm. Klubbrum som är öppet hela året.

Terjärv UF
Vill ge ungdomen i Terjärv en plats att vistas på samt meningsfulla fritidssysselsättningar; revy och teater, motionsaktiviteter, luciafest, tävlingar och evenemang.

KU&N, Kronoby Ungdoms- och nykterhetsförening Upprätthåller ungdomslokalen, ordnar och deltar i aktiviteter och evenemang.

Småbönders UF
Ordnar revyer, bya-, jul- och grillfester, påskbrasa, motorcykelträff och logdans. Har även danskurs och ping-pong i ungdomslokalen. Bibelstudium ordnas.

Högnabba UF
Har ungdoms- och nöjesverksamhet i klubblokalen och i danspaviljongen i Högnabba. Har pidro, biljard, fotboll, volleyboll och spelkvällar.

Nedervetil förstahjälpen gruppen
Vill befrämja förstahjälpen kunskaper. Ordnar övningar månatligen och dejourerar på olika evenemang och tävlingar.

Vägvisarna, Nedervetil scoutkår
Mycket aktivitet. Patrullmöten varje vecka. Ordnar läger o deltar i läger. Bland scouterna lär man sig om naturen och hur man kan klara sig där. Ibland hittar man på lite annorlunda verksamhet ss väggklättring, bakning...

Scoutkåren Brobyggarna rf, Kronoby
Målsättningen är att fostra unga till ansvarsfulla och självständigt tänkande människor. "Learning by doing", versamhet i naturen, upplevelser och äventyr. Ordnar och deltar i läger. Patrullmöten varje vecka.

Första ungdomsringen rf.
Ordnar danser vid Emet Folkpark, även danskurser, mm.

Botnia 4H
Mångsidig verksamhet, bl.a. eftis, olika kurser, läger, mm.

Folkhälsan i Terjärv rf.
Tjejgruppsverksamhet med diskussionskvällar för flickor kring 13-års ålder, samt program enligt deltagarnas intressen. Målet är att stöda flickornas utveckling och arbeta hälsofrämjande.

Föreningen Folkhälsan i Kronoby rf.
Ordnar varje sommar simskola vid Hästöskatan och under vintern nybörjarkurser i Karleby simhall. Ordnar också vattengymnastik för vuxna och innebandy för barn samt en grupp för vuxna.
Bilstolar för småbarn hyrs ut via rådgivningen. En bilstol för äldre samt flytvästar hyrs ut via Johanna Andtbacka.

Folkhälsan i Nedervetil rf.
Förening som aktivt strävar till att erbjuda mångsidig verksamhet. Den viktigaste verksamhetsformen är simskolan som hålls intill simstranden vid sportplanen i Nedervetil sommartid. Vinterbad är en annan viktig verksamhetsform. Folkhälsan har en bastu som hålls varm vintertid 2 dagar/vecka för alla vinterbadare. Intresset har varit stort.Vidare har vi en Mimosel-grupp som samlas varannan måndag på servicecentret. Lämpar sig för alla som vill träna upp minnet, hörseln och motionen. Sen har vi en tjejgrupp samt ordnar varje höst en barnteaterföreställning.

Cronblomman rf.
Psykosociala föreningens syfte är att befrämja mental hälsa genom att utveckla frivilligt arbete och samhällsaktivitet inom den mentala hälsans område. Kontaktuppgifter hittas på förbundets hemsida www.fspc.fi 

Centtis hem- och Skolaförening rf.
Föreningens syfte är att företräda föräldra- opinionen i frågor som gäller undervisning och fostran i förhållande till skola och samhälle och arbeta för samarbete mellan hem och skola vid Centralskolan i Kronoby.

Kronoby Hembygdsförening r.f.

Saknar du din eller någon annan förening på listan? Tag kontakt med  fritidskoordinator Hanna Lindholm per e-post: fornamn.efternamn@kronoby.fi, eller ring 040 867 9739, så åtgärdar vi saken!