Huhtikuun uutiskirje

 

 

26.4.2024

 

 

Täältä voit lukea huhtikuun uutiskirjeen pdf-versiossa (pdf, 6.7Mt)

 

 

Ehdota Vuoden työmatkapyöräilijää

Tunnetko jonkun henkilön kunnasta, joka usein pyöräilee töihin hyvillä mielin ja joka inspiroi myös muita pyöräilemään?

Lähetä lyhyt perustelu henkilöstä viimeistään 1.5 tämän linkin kautta.

 

 

Lainaa sähköpyörä!

Älä unohda mahdollisuutta kokeilla sähköpyörää maksutta! Lainaamme maksutta kevään ja kesän aikana sähköpyöriä kuntalaisille ja kunnan työntekijöille. Voit varata pyörän itsellesi tämän linkin kautta.

 

 

Kilometrikisa

Pyöräilykampanja Kilometrikisa alkaa taas toukokuussa ja me olemme tietenkin mukana Kruunupyyn kunnasta yhdellä joukkueella! Voit osallistua kampanjaan rekisteröitymällä kilometrikisa.fi -sivulla ja ilmoittautua Kronoby kommun -joukkueeseen osallistumiskoodilla: Krombi 24. Ilmoittautumisen jälkeen voit aloittaa polkemisen ja kerätä kilometrejä. Ehkä voisit haastaa ystävän mukaan? Kruunupyyn kunnan joukkueeseen osallistuvien kesken arvotaan hierontalahjakortteja ja muita pienempiä palkintoja.

 

 

Stand up

Perjantaina 17. toukokuuta on luvassa ruotsinkielinen stand up -esitys kansanopistolla (Kvarnen), jossa David Sennerstrand inspiroi meitä pyöräilemään enemmän. Sennerstrand kertoo, kuinka machoautojen jumaloiminen muuttuu palavaan rakkauteen planeetan sympaattisimpaan ja vaatimattomampaan kulkuvälineeseen – polkupyörään. Siitä, kuinka kokeilevaa ja äärettömän kaunista työmatkapyöräily voi olla.

 

Tarjoamme kahvia alkaen klo.17:30 ja esitys alkaa kello 18. Mukaan voi ilmoittautua Kruunupyyn kansalaisopiston kotisivuilta. Ei osallistumismaksua.

 

 

Voi hyvin -iltapäivä

Vanhusneuvoston aloitteesta järjestämme Voi hyvin -iltapäivän, jossa kuullaan hyvinvointialueen uudesta seniorineuvola-palvelusta, kunnan liikuntainnostaja kertoo liikuntaneuvonnasta, pidämme yhteisen liikuntahetken, keskustelemme sekä nautimme maksuttomasta kahvitarjoilusta.
Tapaamme Samlingshusetissa 2.5 klo.13–15. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 1.5 tekstiviestillä numeroon 040 5878 199.
Tervetuloa mukaan!

 

 

Kerää korkeusmetrejä

Nyt tähtäämme ylöspäin. FSI haastaa kaikki keräämään korkeusmetrejä toukokuun aikana. Otamme tietenkin kunnassa haasteen vastaan ja aloitimme jo etukäteen.

Kävely ylämäessä/portaissa on tehokas tapa vahvistaa jalkalihaksia, parantaa kestävyyttä ja nostaa maitohappotasoa.

 

Olemme selvittäneet, montako kertaa on käveltävä tietyissä paikoissa kunnassa, jotta saa kasaan 1000 korkeusmetriä:

Kruunupyy: Söderpåraksentie rautatien alikulusta vaelluspolun pysäköintipaikalle – 50 kertaa

Alaveteli: Murikantieltä Kirkkomäentietä Ollismäentien risteykseen – 100 kertaa

Teerijärvi: Puistotieltä pyörätietä pitkin Hästbackantielle – 100 kertaa

Tämän linkin kautta voit ilmoittautua ja aloittaa metrien metsästyksen.

 

 

 

Takaluukkukirppis 8.5 Alavetelissä

Nyt on aika tehdä kevätsiivous kaapeissa ja varastossa! Kruunupyyn kunta järjestää takaluukkukirppiksen Alavetelin koulun pysäköintialueella keskiviikkona 8.5.2024 alkaen klo.18:00.

Kuka tahansa saa tulla myymään tavaroitaan. Ei ennakkoilmoittautumisia eikä paikkamaksua! Laita vain tavarat auton takaluukkuun tai peräkärryyn ja tule paikalle myymään. Ota mukaan oma pöytä, mikäli haluat asettaa myytävät tavarat esille auton ulkopuolelle.

 

 

Roskienkeräystalko 15.5

Nuorisovaltuusto järjestää roskienkeräystalkoot keskiviikkona 15.5.2024 klo.18 Kruunupyyn, Alavetelin ja Teerijärven keskustoissa.

Ala-asteet toimivat kokoontumispaikkana, jossa jaetaan pusseja ja muovihanskoja.

Kaikkien osallistujien kesken arvotaan S-ketjun 50 € lahjakortti.

 

Muista myös kirjata kerätyt roskapussit Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaan. Tällä hetkellä Kruunupyylle on merkitty vain 3 kerättyä roskapussia, joten olemme naapurikunnista melkoisesti jäljessä.

 

 

PIA-hanke: Vieraslajien torjunta
PIA-hanke, joka on käynnissä 2022–2024, on Pietarsaaren seudun kuntien yhteinen ponnistus. Tavoitteena on kehittää haitallisten vieraskasvilajien hoitosuunnitelma. Kuntalaisia kehoitetaan osallistumaan hankkeeseen kestävän ja terveen ympäristön varmistamiseksi torjumalla ensisijaisesti jättipalsamia ja komealupiinia.
Kerää kasvit muovipusseihin konttiin siirtoa varten ja poista kasvimateriaali siementen leviämisen estämiseksi. Muista ettet heitä kasvimateriaalia kontteihin muovipusseissa, vaan poista pussit. Kontit sijaitsevat vanhalla Meikerin tontilla Kruunupyyssä, Gillestuganilla Alavetelissä sekä Suolahallilla Teerijärvellä viikosta 23 eteenpäin.


Osallistu myös soolotalkooalueilla. Soolotalkooalueilla löydät tietoa kuinka torjua vieraslajeja.
Soolotalkooalueet löydät Jokiuomantiellä Kruunupyyssä, jossa torjutaan komealupiinia, sekä Teerijärvellä Heimsjörannalla polun varrella rannan ja Kotiseututalon välillä, jossa torjutaan komealupiinia. 

 

Voimme myös tänä vuonna tarjota yhdistyksille mahdollisuuden saada avustusta torjuntatalkoiden järjestämiseen PIA-hankkeen puitteissa. Avustus myönnetään tuntirahana jokaisesta yhdistyksen jäsenestä, joka osallistuu yhdistyksen järjestämiin talkoihin. Lisätietoja tulee piakkoin kunnan verkkosivustolle.

 

 

Tarvetta vaelluspolkukylteille?

Jos on tarvetta uusille vaelluspolkukylteille, niitä voi saada maksutta vapaa-ajan koordinaattorilta. Valikoimasta löytyy monia erilaisia puukylttejä.

 

 

Osallistuvan budjetoinnin käytöstä on äänestetty – kuntoportaat Kruunupyyhyn

Kruunupyyn kunnan ensimmäiseen osallistuvaan budjetointiin varattu 20 000 euron määräraha käytetään kuntoportaiden rakentamiseen Kruunupyyn kunnanosaan.

Ehdotus kuntoportaista sai äänestyksessä eniten ääniä – 260 kappaletta.

Yhteensä 703 henkilöä osallistui äänestykseen ja äänet jakautuivat seuraavasti:

  1. Rakennetaan kuntoportaat, 260 ääntä, 37 %
  2. Lisää välineitä olemassa olevaan leikkipuistoon, 157 ääntä, 22,3 %
  3. Parannetaan entisestään vaellusreittiä, 150 ääntä, 21,3 %
  4. Ulkoluistinkenttä talvisin, 72 ääntä, 10,2 %
  5. Toteutetaan koirapuisto, 64 ääntä, 9,1 %

Kuntoportaiden puolesta äänestäneistä 260 henkilöstä 106 (40,8 %) äänesti portaiden rakentamista Kruunupyyhyn. 98 henkilöä (37,7 %) äänesti Teerijärveä sijoituspaikaksi ja 55 (21,2 %) Alaveteliä. Yksi kuntoportaiden puolesta äänestäneistä ei ottanut kantaa sijoituspaikasta.

Parhaillaan suunnitellaan mihin kuntoportaat rakennetaan Kruunupyyn kunnanosassa.

 

 

 

Vastaa HYTE-kyselyyn

Pohjanmaan hyvinvointialueella kehitetään verkkosivustoa, josta löydät kotikuntasi ja lähialueesi kuntien terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluita. Sivuston tarkoituksena on koota hyvinvointialueen, kuntien ja eri järjestöjen palvelut samaan paikkaan, jotta hyvinvointiasi edistävä toiminta on helposti löydettävissä.  

Tämän kyselyn tavoitteena on saada tietoa, mitkä palvelut sinä koet tärkeiksi hyvinvointisi tukena, ja miten löydät palveluita tällä hetkellä. Vastauksia hyödynnetään verkkosivuston kehittämisessä täysin anonyymisti. Vastausaikaa on 17.5.2024 asti. 

Linkki kyselyyn.

 

 

Avoimet ovat Kansanopistolla 19.5

Kansanopisto järjestää kevätmessut ja avoimet ovet opistolla sunnuntaina 19. toukokuuta klo.11–16.

Kruunupyyn kansalaisopisto ja kunta osallistuu myös avoimiin oviin, joten tule tutustumaan koulutustarjontaan, ihastelemaan erilaisia näyttelyitä sekä kuuntelemaan musiikkiesityksiä.