April nyhetsbrev

 

 

26.4.2024

 

 

Här kan du läsa april nyhetsbrev i pdf-format (pdf, 6.7Mb)

 

 

Nominera Årets cykelpendlare

Känner du någon i kommunen som ofta cyklar till jobbet med gott humör och som även inspirerar andra att cykla?

Skicka in en kort motivering på personen i fråga senast 1.5 via denna länk.

 

 

Låna elcyklar!

Kom ihåg att ta vara på chansen och testa på att cykla med elcykel nu under våren och sommaren! Vi lånar ut gratis elcyklar till kommuninvånare och kommunens anställda. Du kan boka en cykel via följande länk.

 

 

Kilometrikisa

Nationella Kilometrikisa-cykelkampanjen startar igen i maj och vi är så klart med från Kronoby kommun med ett lag! Du kan delta i cykelkampanjen genom att registrera dig på kilometrikisa.fi och anmäla dig till Kronoby kommuns lag med deltagarkoden Krombi24. Efter att du anmält dig är det bara att cykla på och skriva in dina cyklade kilometrar vartefter. Kanske du även utmanar en kompis? Bland alla som deltar i Kronoby kommuns lag lottar vi ut presentkort till massage och andra mindre priser.

 

 

Standup

Välkommen på en rolig och inspirerande standup-föreläsning med David Sennerstrand fredagen den 17 maj på Kvarnen. Föreställningen handlar om att gå från att fullständigt avguda feta macho-fordon till att bli handlöst förälskad i planetens mest sympatiska, nyttiga och anspråkslösa transportmedel – cykeln. Och om hur drygt, prövande och otroligt vackert det kan vara att jobbpendla som billös frilansare med jobben långt ifrån närmaste järnvägsstation. Kaffeservering från kl. 17.30. Showen börjar kl. 18. Ingen deltagaravgift. Anmälan via Kronoby MI.

 

 

Må bra eftermiddag

På initiativ av Äldrerådet ordnas en Må bra eftermiddag där vi får höra om välfärdsområdets nya tjänst seniorrådgivning, kommunens motionsinspiratör berättar om motionsrådgivning, vi har gemensam rörelsepaus, möjlighet till diskussion samt avgiftsfri kaffeservering.
Vi samlas i Samlingshuset 2.5. kl. 13-15. Anmäl dig senast 1.5 genom att skicka meddelande till 040 5878 199.
Kom med och umgås 🙂

 

 

Samla höjdmetrar

Nu siktar vi uppåt. FSI utmanar dig att samla höjdmetrar under maj månad. Förstås antar vi utmaningen på kommunen och har redan tjuvstartat lite.

Att gå i backe/trappor är ett effektivt sätt att stärka benmusklerna, förbättra uthålligheten och höja mjölksyrenivån.

 

Vi har tagit reda på hur många gånger man behöver ta sig upp på olika ställen i kommunen för att få ihop 1000 höjdmetrar:

Kronoby: Söderpårasvägen från järnvägsuppfarten upp mot vandringsledsparkeringen – 50 gånger

Nedervetil: Från Murickvägen upp längs Kyrkbackavägen till Ollisbackavägens korsning – 100 gånger

Terjärv: Från Parkvägen upp längs cykelvägen till Hästbackavägen – 100 gånger

Här kan du anmäla dig och börja jakten mot nya höjder.

 

 

 

Bakluckeloppis 8.5 i Nedervetil

Nu är det dags att vårstäda i skåp och garage! Kronoby kommun ordnar bakluckeloppis på Nedervetil skolas parkering onsdag 8.5.2024 med start kl.18:00.

Vem som helst får komma och sälja sina saker. Ingen förhandsanmälan och ingen platsavgift! Sätt bara sakerna i bakluckan eller släpvagnen och kom och sälja. Ta med eget bord ifall du vill ställa ut sakerna.

 

 

Skräpplockningstalko 15.5

Ungdomsfullmäktige ordnar skräpplockningstalko onsdag 15.5.2024 kl.18 i Kronoby, Nedervetil och Terjärv centrum.

Samlingsplatserna är vid lågstadieskolorna där plastpåsar och plasthandskar delas ut.

Bland alla deltagare utlottas ett presentkort på 50 € till S-kedjan.

 

Kom även ihåg att ange antalet plockade soppåsar i Yles En miljon soppåsar-kampanjen. I skrivande stund är det bara 3 påsar som är inskrivna på Kronoby, så vi ligger långt efter våra grannkommuner.

 

 

Projekt PIA: Bekämpning av Invasiva Växter
Projekt PIA, som pågår mellan åren 2022 och 2024, är en gemensam ansträngning från de fem kommunerna i Jakobstadsregionen. Målet är att utveckla en regional handlingsplan för bekämpning av invasiva växter. Invånarna uppmanas att delta i projektet för att säkerställa en hållbar och frisk miljö främst genom att plocka bort jättebalsamin och blomsterlupin.
Samla ihop växterna i plastpåsar vid transportering till containern. Kom ihåg att växtavfallet inte ska ligga i plastpåsar i containrarna.
Containrar kommer att finnas på Meikerfastigheten i Kronoby, vid Gillestugan i Nedervetil samt vid Salthallen i Terjärv från och med vecka 23.

 

Delta på solotalkoplatserna. Vid Solotalkoplatserna hittar du information om hur du bekämpar de invasiva arterna.

Solotalkoplatserna är vid Gammelåvägen i Kronoby för bekämpning av blomsterlupin samt i Terjärv vid Heimsjöstranden längs stigen mellan stranden och Hembygdsgården för bekämpning av blomsterlupin.

 

Vi kan även i år erbjuda föreningarna en möjlighet att få ett bidrag för att ordna bekämpningstalkon inom PIA-projektet. Bidraget ges i form av en timpeng för varje föreningsmedlem som deltar i talko som föreningen ordnar. Tilläggsinfo om detta kommer snart på kommunens webbsida.

 

 

Skyltar till vandringsleder

Ifall det finns behov av skyltar till vandringslederna så kan sådana fås kostnadsfritt av fritidskoordinatorn. Det finns ett varierande utbud av skyltar gjorda i träd.

 

 

Medborgarbudgeten går till en motionstrappa i Kronoby

Kronoby kommuns första medborgarbudget på 20 000 euro går till en motionstrappa i Kronoby kommundel.

Förslaget om en motionstrappa fick flest röster i omröstningen – 260 röster.

Totalt 703 personer deltog i omröstningen och rösterna fördelades så här:

  1. En motionstrappa, 260 röster, 37 %
  2. Mera redskap till en befintlig lekpark, 157 röster, 22,3 %
  3. Gör en vandringsled ännu bättre, 150 röster, 21,3 %
  4. En utomhus skridskobana under vintern, 72 röster, 10,2 %
  5. En hundpark, 64 röster, 9,1 %

Av de 260 personer som röstade på en motionstrappa valde 106 röstande (40,8 %) placeringsalternativet Kronoby. 98 personer (37,7 %) röstade på Terjärv och 55 (21,2 %) på Nedervetil. En valde att inte ta ställning till placeringen.

Nu planeras var kommunen bäst kunde placera en motionstrappa i Kronoby kommundel.

 

 

Svara på HYTE-enkät

Inom Österbottens välfärdsområde ska det utvecklas en webbplats där du kan se vilket utbud som finns av aktiviteter och tjänster som främjar hälsa och välmående i din hemkommun och andra kommuner i din närmiljö. Syftet med webbplatsen är att samla välfärdsområdets, kommunernas och olika organisationers tjänster och service på ett och samma ställe så att det ska vara lätt för dig att hitta de aktiviteter som främjar ditt välmående.  

Målet med enkäten är att få veta vilka aktiviteter och tjänster du upplever är viktiga för ditt välmående och hur du hittar de aktiviteterna och tjänsterna just nu. Svaren från enkäten behandlas anonymt och kommer till nytta när webbplatsen ska utvecklas. Svarstiden är fram till 17.5.2024. 

Länk till enkäten.

 

 

Öppet hus på Kvarnen 19.5

Kvarnen ordnar en vårmässa med öppet hus på Kvarnen söndag 19 maj kl.11-16.

Kronoby MI och kommunen deltar även på öppet hus, så kom och bekanta dig med Kvarnens olika utbildningar, se på utställningar och arbetsdemonstrationer samt musikframträdanden.