Joulukuun uutiskirje

 

 

21.12.2023

 

 

Täältä voit lukea joulukuun uutiskirjeen pdf-versiossa (11 Mb)

 

 

 

Joulutervehdys

 

Vuosi 2023 lähenee loppuaan ja jäljellä on ainoastaan pyhiä ja muutama välipäivä. Aikaa rentoutumiselle ja perheelle, sukulaisille ja ystäville. Aika, jolloin suurin osa meistä voi pitää vapaata. Ja aika, jonka useimmat meistä tarvitsevat intensiivisen syksyn jälkeen.

 

Yleiskatsaus vuoteen tuo mieleen kolme asiaa; pettymys, usko tulevaisuuteen ja vakaus. Pettymys koskee tietenkin Teerijärven esikoulua ja koulua. Suuri ja tärkeä hanke, joka yhden nykyisen koulun suojelua varten tehdyn hakemuksen takia lykkääntyi ainakin kahdella vuodella. Toivottavasti ei sen enempää. Mutta olisimme tietenkin mieluummin viettäneet näihin aikoihin harjakaisia, sen sijaan, että valmistelemme lausuntoa ELY-keskukselle siitä, ettei nykyistä koulurakennusta tarvitse suojella.

 

Entäs usko tulevaisuuteen? Kruunuportin suunnittelu tietenkin – suurin teollisuuspoliittinen hanke ja panostuksemme koskaan. 57 hehtaarin kokonaisuus – isompi kuin mikään suunnittelemamme tontti aikaisemmin – ja huikea tilaisuus meille. Ottakaamme tilaisuudesta vaarin saadaksemme alueelle suuri yritys ja täten uusia työmahdollisuuksia, sekä heijastusvaikutuksena toivon mukaan monia uusia veronmaksajia, mutta myös muita uusia yrityksiä Kruunupyyhyn.  Tämä on samalla suuri kasvumahdollisuus nykyisille yrityksille. Kuntana meidän on tietenkin oltava valmiina tarjoamaan vaadittavat palvelut. Usko tulevaisuuteen näkyy monessa päivittäisessä tekemisessämme – esim. tuulivoima ja aurinkoenergiahankkeiden suunnittelut ovat alkutekijöissään. Tämä antaa meille myös uusia mahdollisuuksia ja vahvistaa Kruunuportin sekä sen ympäröivän alueen menestysmahdollisuuksia.

 

Vakaus. Olemme alkaneet saada taloutemme kuntoon. Voimme alentaa verotusta ajassa, jolloin moni muu kunta on pakotettu korottamaan verotusta. Meidän ei tarvitse ennen jokaista talousarviokäsittelyä käyttää punaista kynää ja etsiä uusia säästöjä. Sen sijaan olemme voineet tehdä lisäsatsauksia esim. kulttuuriin ja vapaa-aikaan. Meidän tulee jatkossakin olla tarkkoina rahoista, mutta olemme todellakin oikealla tiellä! Ja se tuntuu hyvältä ja on tosiasiallisesti suuri mahdollisuus kehittää jatkossakin kuntaamme.  

 

Paljon muutakin voisi sanoa kuluneesta vuodesta, mutta haluan antaa suuret ja sydämelliset kiitokset henkilöstölle tästä vuodesta. Ilman teitä ei ole kuntaa – eikä myöskään palveluita. Nauttikaa pyhistä, pitäkää huolta itsestänne ja juhlikaa parhaaksi kokemallanne tavalla! Palataan asiaan ensi vuonna!

 

Malin Brännkärr

Kunnanjohtaja

 

 

 

Tienpidon avustusten jako

Mihin tie katosi? Onko aika kunnostaa se? Vuodenvaihteesta lähtien kunta jakaa korvamerkityn määrän tienpidon avustuksia.

 

Avustuksen voi käyttää virallisten tieosuuskuntien yksityisteiden perusparannuksiin: esimerkiksi siltojen ja tierumpujen rakentamiseen ja uusimiseen, tien ojituksen ja kantokyvyn parantamiseen tai tien päällystykseen.

 

Eikö tiellänne ole virallista tieosuuskuntaa? Silloin voitte hakea avustusta uuden tieosuuskunnan perustamiseen tai vanhan uudelleen herättämiseen.

 

Periaatteet tienpidon avustusten jakoa varten sekä hakulomakkeet tulevat piakkoin verkkosivustollemme. Hakuaika tulee jatkossa olemaan vuosittain ajalla 1.1–28.2.

 

 

 

Valtiontukea pyöräkatoksiin

Iloisia uutisia: Kruunupyyn kunnalle on myönnetty 44 640 € valtiontukea kahteen uuteen pyöräkatokseen.

 

Kruunupyyn koulukeskuksen on todettu olevan paikka, jossa pyörän pysäköintipaikkoja ei ole tarpeeksi, ja tämä aiheuttaa vaarallisia tilanteita, kun pyöriä ei pysäköidä tarkoituksenmukaisille paikoille.

 

Keväällä 2023 tehtiin laaja suunnittelu koulupihan parantamisesta, jolloin piha samalla saataisiin myös houkuttelevammaksi. Osana tähän suunnitteluun kuuluu katollisen pyöräpysäköinnin sekä pyörävaraston rakentaminen. Suunnitelmissa on, että katokseen mahtuu 60 pyörää ja varastoon 30.

 

Katosten rakentaminen aloitettaneen koulujen kesälomien aikana.

 

 

Maksuton kuntosaliharjoittelu

Torstaina 28.12 kunnan asukkaat saavat harjoitella ilmaiseksi urheiluhallin kuntosalilla klo. 14–18.

 

Kunnan liikuntainnostaja on myös paikalla ja antaa neuvoja ja esittelee kuntosalilaitteita. Voit samalla myös hankkia tai uusia kuntosalikortin (tiedäthän, että hinnat ovat naurettavan halpoja?! Harjoittelet salilla vuoden hintaan 90 € tai puoli vuotta hintaan 50 €!! Voit maksaa myös e-passilla).

 

Tarjoamme glögiä ja pipareita, mutta joulumusiikkia emme soita.

 

 

 

Kunnantalon aukioloajat muuttuvat ja joulun ajan aukioloajat

Kunnantalo on suljettu joulun aikana 25.12.2023-4.1.2024.

 

Kunnantalon aukioloajat muuttuvat 1.1.2024 lähtien. Kunnantalo on avoinna klo 8:30-15:30 maanantaista-torstaihin ja klo 8:30-12:00 perjantaisin. Puhelinvaihde sekä Infopiste ovat avoinna klo 9:00-11.30 ja 12.30-15:30 maanantaista-torstaihin ja klo 9:00-11.30 perjantaisin.

 

Kunnantalon henkilöstö on usein paikalla myös muulloin kuin aukioloaikoina, joten jatkossakin on mahdollista varata tapaamisaikaa aukioloaikojen ulkopuolelle.

 

 

 

Kirjastoauton uusi aikataulu

Kirjastoautolla on uusi aikataulu 1.1.2024 alkaen. Katso uusi aikataulu täältä.

 

 

 

Kirjat kotiin
”Kirjat kotiin!” on uusi palvelu Kruunupyyn kuntalaisille. Voit tilata kirjat kotiin, jos asiointi kirjastossa tai kirjastoautossa on sinulle korkean iän, tilapäisen tai pysyvän liikuntarajoitteen takia vaikeaa.


Kirjaston henkilöstö valitsee luettavaa asiakkaan toivomusten mukaan.
Kirjasto tuo asiakkaan toivomat kirjat suoraan kotiin. Palvelu on maksuton.
Jos haluat kirjaston “Kirjat kotiin!” -asiakkaaksi, ota yhteyttä kirjastoon!

 

 

 

Kevään kansalaisopiston kurssiohjelma

Kansalaisopiston kevään kurssiohjelma jaetaan postilaatikkoihin joulun välipäivinä. Voit nyt jo tutustua kansalaisopiston verkkosivustolla niihin 50 uuteen kurssiin, jotka alkavat vuodenvaihteen jälkeen. Luvassa on myös kaksikielisiä kursseja!

 

 

 

Jouluikkunakierrokset

Botnia 4H:n jouluikkunakierrokset jatkuvat 6.1.2024 saakka, joten käytä tilaisuutta hyväksesi ja tee kävelyretki joulunpyhinä ja ihastele upeasti koristeltuja ikkunoita. Kunnantalolla on 4 koristeltua ikkunaa, kartalla numerot 2-5, ja pääkirjasto on myös mukana ikkunalla nr 14.

 

Alavetelin kierroksella kirjasto on mukana ikkunalla nr 5 sekä Solrosenin päiväkoti numerolla 4 ja Solrosenin esikoulu ikkunalla nr 6.

 

Teerijärven kierroksella kirjaston ikkuna löytyy numerosta 14, Sudenkorentojen ikkuna nr 18 ja Dagsländanin ikkuna numerolla 19.