Lintuinfluenssa

 

 

21.7.2023

 

 

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus on todettu Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa. 20.7.2023 lähtien Ruokaviraston päätöksen kiellot ja toimenpiteet taudin leviämisen estämiseksi koskee myös Pohjanmaan maakuntaa.

 

Tartuntavyöhykkeellä on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja.

 

Tartuntavyöhykkeellä toteutettavat toimenpiteet tartunnan leviämisen estämiseksi:

 

  • Henkilöiden käynnit siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa on kielletty muusta kuin välttämättömästä syystä. 

  • Siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa käyvien henkilöiden tulee pukeutua vain kyseisessä eläinsuojassa käytettäviin suojavaatteisiin, vaihtaa jalkineet eläinsuojan sisään- ja uloskäynnin yhteydessä. Lisäksi kädet on pestävä ja desinfioitava eläinsuojaan tullessa. Mikäli käsienpesua ei ole mahdollista suorittaa, on kuitenkin desinfioitava kädet.

  • Lintujen rehut ja kuivikkeet on säilytettävä niin, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse niiden kanssa kosketuksiin.

 

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

 

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voi ilmoittaa virka-aikana Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.

 

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

 

Lintujen joukkosairastumisista ja -kuolemista voi ilmoittaa:

 

Valvontaeläinlääkäri Pihla Markkola p. 040 488 2999

Hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula p. 040 489 2240

Virka-ajan ulkopuolella päivystävän kunnaneläinlääkärin löydät tämän linkin kautta.