Maaliskuun uutiskirje

 

 

27.3.2024

 

 

Täältä voit lukea maaliskuun uutiskirjeen pdf-versiossa (5.2 Mb)

 

 

Muista äänestää!

Kuntalaisilta tuli kaikkiaan 67 ideaa vuoden 2024 osallistuvaan budjetointiin. Kiitos suuresta osallistumisesta ideointivaiheessa.

Olemme valinneet tulleista ideoista viisi ehdotusta, jotka on mahdollista toteuttaa 20 000 €:n määrärahalla, joten nyt on aika äänestää!

 

Valitut ehdotukset ovat:

-lisää välineitä olemassa olevaan leikkipuistoon
-parannetaan entisestään vaellusreittiä
-toteutetaan koirapuisto
-rakennetaan kuntoportaat
-ulkoluistinkenttä talvisin

 

Voit äänestää tämän linkin kautta. Kun olet päättänyt mille vaihtoehdolle annat äänesi, lomakkeeseen tulee lisävalintamahdollisuus, josta voit valita mihin kunnanosaan, mitä leikkipuistoa tai mitä vaellusreittiä äänestät.

Kaikki Kruunupyyn kunnassa vakituisesti asuvat ja loma-asukkaat voivat äänestää kerran. Äänestysaikaa on 1.4.2024 saakka.

 

 

Hae stipendiä

16–24-vuotiaat nuoret, jotka opiskelevat toisen asteen koulutuksissa tai kansanopistossa, ja joiden kotipaikkakuntana 31.1.2024 on Kruunupyy, voivat nyt hakea 50 euron stipendejä kunnalta. 
Vapaamuotoiset hakemukset, joissa tulee ilmetä nimi, koulu, pankkitiedot sekä kunnanosa, tulee lähettää viimeistään 12.4.2024 s-postitse osoitteeseen kronoby.kommun@kronoby.fi tai postitse osoitteeseen Kruunupyyn kunta, Säbråntie 2, 68500 Kruunupyy.

 

 

Maksuton sähkömaastopyörien lainaus

*Pling, pling!*

Tiet ovat pian sulaneet ja pyöräilykausi voi alkaa kunnolla. Hyviä uutisia; Pirteästi pyöräillen -hanke on myös tänä vuonna saanut rahoitusta Traficomilta. Jatkamme täten samanlaisella konseptilla kuin viime vuonna, eli sähköpyörien maksuttomalla lainauksella. Tänä vuonna keskitymme maastopyöriin ja pyörät lainataan kirjaston toiminnan kautta 15.4.2024 alkaen.

 

Hankkeen tavoitteena on myös laatia pyöräilyreittiesite, jota monet ovat kyselleet. Lisätietoja hankkeesta tulee kunnan verkkosivuille heti kun yksityiskohdat ovat selvinneet.

 

 

Kunnan ilmastotoimenpiteet vuonna 2023

Vuosi 2023 oli energiansäästövuosi: Venäjän hyökättyä Ukrainaan koko energiatilanne ja sähkön hinta nousivat merkittävästi. Tehty selvitys osoitti, että Kruunupyyn kunnan todellinen sähkönkulutus talvella 2022–2023 väheni 6,8 %. Ulkovalaistuksen osalta vähenemä oli peräti 16 % yösammutuksen käyttöönoton ansiosta.

Muutoin voidaan todeta, että kunnan asettamat ilmastotavoitteet ovat olleet realistisia ja suurin osa vuodelle 2023 suunnitelluista tavoitteista on saavutettu: Yhteensä 62 asetetusta 66 tavoitteesta saavutettiin kokonaan tai osittain. Muutama esimerkki viime vuoden ilmastotoimista ovat ResQ-sovelluksen käyttöönotto ylijääneen kouluruoan myynnissä, kaikki kunnan koulut saivat Vihreä Lippu -sertifikaatin ja kevyenliikenteenväylän suunnittelu Murikka–Backända.

Ilmastotoimien seuranta tulee saataville kunnan verkkosivustolle.

 

 

Kunnan tilinpäätös

Kunnan tilinpäätös vuodelta 2023 osoittaa lähes 3,4 miljoonan euron ylijäämää, mikä on merkittävästi parempi kuin alunperin budjetoitu 1,9 miljoonan euron tulos.

Yksittäinen merkittävin syy tähän on se, että veroja ja valtionosuuksia on tullut ennustettua enemmän. Muut tekijät, jotka ovat vaikuttaneet positiiviseen tulokseen, ovat budjetoitua korkeammat toiminnan tulot sekä pitkäaikaiset tehostamistoimenpiteet ovat tuottaneet tulosta. Kunnan ei ole tarvinnut nostaa uusia lainoja vuoden aikana. Lainakanta oli vuoden lopussa 17,9 miljoonaa euroa, joten lainataakka asukasta kohden on 2 824 euroa.

Usean tuloksellisen vuoden ja suhteellisen suuren kertyneen ylijäämän jälkeen kunnan talous tuntuu vakaalta. Kruunupyyn kunnalle, kuten monille muillekin kunnille, tulevien vuosien vero- ja valtionosuusennusteet kuitenkin edellyttävät jatkuvaa harkintaa ja tarkkaan harkittuja päätöksiä.

Tilinpäätös käsitellään kunnanvaltuustossa kesäkuussa.

 

 

Miljoona roskapussia

Yle järjestää keväällä 2024 Miljoona roskapussia – kampanjan, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskaa sekä merkitsemään kerättyjen roskapussien määrä roskalaskuriin osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia

Kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2023 ja sen aikana roskapusseja kirjattiin laskuriin 210 372 kpl. Laskuri jatkaa tästä luvusta avautuessaan.
Kruunupyyn kunta osallistuu kampanjaan myös tänä vuonna. Kampanja on käynnissä 15.4-5.6.2024.

 

 

Tuulivoimahanke Småböndersissä

Småböndersin tuulivoimahanke etenee, kun Kvarnbackenin osayleiskaava tulee nyt nähtäville. Lausuntoja pyydetään viranomaisilta ja asianomaisilta. Kun lausunnot ja huomautukset on käyty läpi, kunnanhallitus päättää mahdollisista muutoksista kaavaan ja asettaa lopullisen kaavaehdotuksen nähtäville.

 

Kaavaluonnoksesta sekä YVA-selvityksestä järjestetään yleinen tiedotustilaisuus 10.4 klo.18-20 Småbönders UF:n tiloissa (Småböndersintie 576, 68750 Småbönders). Kahvitarjoilu klo.17.30 alkaen.

 

 

Kesätyöntekijät valittu
Saimme yli 100 hakemusta kunnan kesätyöpaikkoihin. Suuri kiitos kaikille hakijoille!
Lista 40 valitusta löytyy täältä. Muista vahvistaa ottavasi työn vastaan. Ilmoita myös, mikäli et ota työtä vastaan.

 

 

Aloitteita

Kunnanvaltuusto käsitteli viime kokouksessaan kuntalaisaloitetta Alavetelin kunnanosasta. Keskustelujen ja äänestyksen jälkeen kunnanvaltuusto päätti, että Kruunupyyn kunta vastustaa Alavetelin kunnanosan liittämistä Kokkolaan. Kuntalaisaloite menee nyt ministeriön käsiteltäväksi, jossa päätetään mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kunta vastaanotti myös samankaltaisen kuntalaisaloitteen koskien Teerijärven kunnanosaa. Asiaa selvitellään ja se käsitellään kunnanvaltuustossa syksyllä.

 

 

Yhdistysinfoa

Torstaina 4. huhtikuuta kello 17.30-20.00 (HUOM uusi aika) järjestetään työpaja Alavetelin koululla yritysryhmien osallistumisesta yhdistysten talkootyöhön. Kyseessä on projekti, jonka Centria on käynnistänyt, ja he vastaavat myös työpajasta. Samana iltana myös Aktion Österbotten kertoo kylätoiminnasta ja avustuksista, joita voi hakea heidän kauttaan. Ilmoittautuminen tapahtuu seuraavan linkin kautta.

 

 

Kansalaisopisto tiedottaa

Syksyn kurssisuunnittelu on aloitettu. Jos sinulla on toiveita kursseista, kerro niistä meille kronoby.mi@kvarnen.fi.

 

Keväällä järjestetään seuraavat luennot:

Maanantaina 15.04.2024 klo. 18:00

Kansainvälisen jalkapalloerotuomari Lina Lehtovaaran luento (ruotsiksi).

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä!

 

Keskiviikkona 24.04.2024 klo. 18:00

Veteraanien perintö, perinteet, rintamamuistot ja rintamalaulut

Rodney Strandvall, reservin kapteeni ja Uudenmaan prikaatin Pohjoisen Pohjanmaan paikallisosaston puheenjohtaja, sekä veteraanin tytär, veteraanilaulajien kuoronjohtaja, musiikkipedagogi Eva-Lott Björklund (luento ruotsiksi).

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä!

 

Sunnuntaina 28.04.2024 klo. 14:00

Rintasyövän ymmärtäminen ja voittaminen

Skaraborgin sairaalan ylilääkäri Jenny Nyqvist-Streng (luento ruotsiksi).

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä!

 

 

 

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ!