Tienpidon toimintaohjeet

 

 

28.9.2023

 

 

Kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 25.9 uudet tienpidon toimintaohjeet. Kunnassa on kolmenlaisia teitä: valtion tiet (maantiet), kunnan tiet (asemakaavaan kuuluvat tiet) ja yksityistiet. Yksityistiet on jaettu vielä neljään luokkaan.

 

Kruunupyyn kunnan tienpidon toimintaohjeita laatiessa on painotettu, että voidaan tarjota kuntalaisille kilpailukykyistä ja tasavertaista palvelua: Siksi kunta hoitaa myös useampia teitä kuin mitä laki vaatii.

 

Kunta jakaa vuosittain korvamerkityn summan avustusta tienpitoon. Tekninen ja ympäristölautakunta vastaa periaatteista tienpidon avustusten saamiseksi sekä avustusten myöntämisestä. Tienpidon avustuksia käytetään virallisten tieosuuskuntien yksityisteiden perusparannuksiin sekä virallisten tieosuuskuntien muodostamiseen, uudistamiseen tai yhdistämisiin liittyviin hallintokustannuksiin.

 

Tieosuuskuntia kannustetaan hakemaan avustusta ELY-keskukselta. Avustusta voidaan myöntää ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityisteiden parantamiseen. ELY-keskus arvioi hankkeen kiireellisyyden ja vaikuttavuuden. Avustuksesta päättää se toimivaltainen ELY-keskus, jonka alueella tie tai suurin osa siitä sijaitsee. Yksityistieasetukseen on tullut väliaikainen muutos vuosille 2023–2025. Näiden kolmen vuoden aikana tiekunta voi saada valtionavusta nykyistä suuremmalla avustusprosentilla yksityistien perusparantamiseen.

 

Lisää tietoa sekä tienpidon toimintaohjeet löydät tämän linkin kautta.