Toimi näin, jos epäilet Koronavirusinfektiota

Tiedote 27.2.2020 (www.soite.fi)

Toimi näin, jos epäilet koronavirus-infektiota

Koronavirusriski Soiten alueella ja Suomessa on hyvin pieni, eikä erityisjärjestelyihin ole tarvetta. Normaali käsihygienia riittää. Monia tavallisia hengitystieviruksia on liikkeellä ja kausi-influenssaakin esiintyy.

Nykytilanteessa 27.2.2020 koronavirusinfektio voi Suomessa tulla kyseeseen, jos seuraavat kaksi kriteeriä täyttyvät:

  1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös.
  2. Altistumistiedot: henkilö on joko
  • oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa alueilla Lombardia, Veneto, Piemonte ja Emilia-Romagna 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua
  • tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. 
Koskien Etelä-Koreaa, Irania tai Italian alueita, koronavirustartuntaa tulisi epäillä henkilöillä, jotka 25. helmikuuta alkaen saavat äkillisen hengitystieinfektion oireita. Pohjois-Italian hiihto-keskukset eivät pääsääntöisesti sijaitse näillä alueilla. Matkustamiseen Milanon lentokentän kautta ei liity suurentunutta tartuntariskiä.

Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Jos epäilet koronavirus-infektiota:

Jos epäilet koronavirus-infektiota, ota yhteyttä puhelimitse virka-aikana oman alueesi terveyskeskusvastaanottoon ja muina aikoina Soiten yhteispäivystykseen puh. 06 826 4500.

Koronavirustilannetta seurataan tiiviisti koko ajan, viimeisin tieto ja toimintaohjeet löytyvät aina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

THL ohjeistaa ajantasaisesti.

Lista usein kysyttyihin kysymyksiin:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19