Nyhetsbrev 6/22

 

 

27.6.2022

 

 

Här kommer ett sista nyhetsbrev innan semestrarna. Nästa nyhetsbrev kommer sedan i höst efter att vi vilat upp oss, solat oss bruna och njutit av lediga dagar.

 

Invånarinitiativ.fi och feedback

Kommunen har tagit i bruk webbtjänsten Invånarinitiativ.fi via vilken kommuninvånarna kan lägga fram initiativ samt stödja och följa upp initiativ som lagts fram av andra. Tjänsten finns tillgänglig både på finska och på svenska. Tjänsten tillhandahålls gratis av justitieministeriet och är trygg att använda.

Dessutom har vi gjort en skild Feedback-sida på hemsidorna via vilken man kan ge feedback till kommunen; kommentera, tacka, skälla, ställa frågor mm.

Snabblänkar till båda sidorna finns nere på hemsidans första sida, under rubriken Hitta direkt.

 

Kommungården har sommarstängt

Kom ihåg att Kommungården är stängd under semesterperioden veckorna 27 - 31, alltså 4.7 – 8.8.2022.

 

Tf. ekonomi- och personalchef

Under perioden 8.8.2022 - 15.2.2023 vikarierar Sissi Brännbacka ekonomi- och personalchefen då hon är tjänstledig från kommunen.

 

Projekt för främjande av gång, cykling och hållbar mobilitet

Kommunen är med i ett projekt för främjande av gång, cykling och hållbar mobilitet i Jakobstadsregionen, tillsammans med regionens kommuner. Projektet har börjat arbeta på en plan för hållbar mobilitet. Före planeringsfasen vill vi kartlägga invånarnas rörelsevanor och i synnerhet åsikter om utvecklingsbehov och möjligheter för trafik och rörlighet. För detta finns en invånarenkät: https://new.maptionnaire.com/q/67ceg6cne3c4 , som är öppen till 25 juli. Det tar cirka 10 – 15 minuter att svara och man kan hoppa över frågor som man inte vill eller kan svara på. Bland alla som svarar, lottas ut priser.

 

Flyg från Kronoby och till Kronoby

Nu har vi flygrutter på gång igen från Kronoby flygfält till Stockholm och 15.8 öppnas även en ny rutt mellan Umeå – Skellefteå – Kronoby. Den nya linjen ska från början flyga på 50 % miljövänligare biojet. Men planen är att sträckan från 2026 ska trafikeras av elflygplan.

 

Utbildning i psykisk första hjälp

Projektet I vårt sinne, som syftar till att stärka mentalvårdskompetensen i Mellersta Österbotten och Kronoby kommun, söker intresserade deltagare till handledarutbildningen. Målet är att samla 15 deltagare, varvid Mieli rys utbildare kommer att hålla utbildningen i Mellersta Österbotten. Utbildningen är gratis för deltagarna.

Nästa utbildning i psykisk första hjälp, Mielenterveyden ensiapu®2 (MTEA2), kommer att hållas 15.11 och 22.11.2022 som en del av projektet I vårt sinne. Syftet med utbildningen är att stärka deltagarnas mentalvårdskompetens genom att ge saklig information om psykiska hälsoproblem. Utbildningen är öppen för alla och avgiftsfri. Anmäl dig via Soites utbildningskalender:  https://hrmpublic.services.plat.fi/kpshpPublicTraining/public?PAGE=PublicTrainingCalendar

 

Nedervetilrundan

Nedervetilrundan ordnades för första gången nu på måndagen. Det var sammanlagt 45 personer samt en hund, som tog sig an den 6 km långa rutten. Vädret var superbt och nästa år siktar vi på att ordna Terjärvrundan.

 

@visitkronoby

Om ni inte är ännu på TikTok, så börjar det snart vara dags att ta åtminstone en titt på den. Kommunen börjar nämligen snart med eget TikTok-konto med namn @visitkronoby. Vi är bland de första kommunerna i Finland på TikTok och kommer att köra med en hel massa marknadsföring av kommunen via den. Så kom gärna och se samt kommentera våra videor där!

 

Sommarevenemang

Vi ska hoppas på en riktigt skön sommar med mycket sol och värme. Och så ska ni gärna delta i evenemang som ordnas i kommunen, som t.ex. Torgare sommarteater, Krombidan 2.7, Nedervetilveckan 2 – 10.7 och Terjärv hembygdsdagar 9 – 10.7.  

 

Ha en riktigt skön sommar!