Projektet Pigga Pedister

en man och en kvinna cyklar ute på en grusväg i naturen bland blommor. Mies ja nainen pyöräilevät soratietä pitkin luonnossa kukkien keskellä

 

I år gör Kronoby kommun en storsatsning för att främja cykling. I projektet ingår bland annat kostnadsfri utlåning av elcyklar samt ordnandet av cykelkampanjer och evenemang för kommuninvånare och kommunens anställda. Projektet riktar sig både till ovana och vana cyklister.

 

På den här sidan har vi samlat all info om vad som är på gång. Sidan uppdateras kontinuerligt.

 

Vi vill också lyfta fram att vi önskar att så många som möjligt deltar i Kronoby kommuns lag i Kilometrikisa-tävlingen (mer info hittas nedan). Genom att delta är du samtidigt med om att vinna fina priser – första pris är en hotellnatt för två i Kalajoki där hyrning av cyklar ingår.

 

 

 

Kostnadsfri utlåning av elcyklar

 

Är du kanske lite skeptiskt inställd till elcyklar, men ändå sugen på att testa en? Goda nyheter! I sommar hyr kommunen olika typer av elcyklar som du kan låna av oss kostnadsfritt – testa fast att låna en elcykel till jobbet en dag :)

 

Elcyklarna som kommunen lånar ut kommer att finnas utlokaliserade på olika platser i kommunen. Nedan ser du när de finns var. Under tiden elcyklarna inte används förvaras de i en container där de laddas. Ifall cyklarna utlånas ofta kan den som lånar cykeln vid behov också behöva ladda cykeln hemma.

 

Maj: Ådalens skola (bredvid slöjdsalen), Kronobyvägen 6, 68500 Kronoby

Juni: Sportplanen, Murikvägen 155, 68410 Nedervetil

Augusti: Terinit (bredvid Jakri), Södra Terjärvvägen 8, 68700 Terjärv

 

 

Kommunen hyr elcyklarna av Pyöräliike Lybäck i Karleby. Utbudet består av:

1 st. citycykel

2 st. trekkingcyklar

2 st. terrängcyklar

 

 

Elcyklarna kan lånas i ett dygn i taget av personer som bor i eller jobbar för Kronoby kommun. Du kan lösa ut din cykel mellan klockan 19:00 och 19:30. Returneringen sker mellan klockan 18:00 och 18:30 följande dag.

 

Det är även möjligt att utan bokning komma och testa cyklarna på plats mellan kl. 18:30 och 19:00. På så vis kan du bekanta dig med cyklarna på förhand och testa vilken som passar just dig. På plats finns även personal som hjälper till med cyklarnas tekniska funktioner.

 

Obs! Cyklarna får ej transporteras på vanliga cykelställningar – de bör trampas hem och tillbaka. Hjälm bör alltid användas när man cyklar! Hjälmar finns att lånas.

 

Kommunen tar i bruk ett skilt bokningssystem för utlåningen av cyklarna. Bokningskalendern hittar du via denna länk.

 

 

 

 

Om Kilometrikisa

 

 

Kilometrikisa är en nationell, årligen återkommande kampanj för att få befolkningen att cykla mera. Kampanjen inleds i maj och håller på till september. Man deltar i kampanjen genom att registrera sig på adressen kilometrikisa.fi och i samband med registreringen kan man anmäla i vilket lag man deltar. Om du deltar i Kronobys lag har du möjlighet att vinna fina priser.

 

Statistiken från kilometrikisa kommer användas som statistik inför Pigga pedister – Pirteästi pyöräillen projektet.

 

För att delta i Kronoby kommuns lag, Kronoby kommun, skriver du in deltagarkoden Krombi23 då du anmäler dig till ett lag. Efter att du anmält dig är det bara att cykla på och skriva in dina cyklade kilometrar vartefter. Kanske du även utmanar en kompis?

 

Här kan du titta hur tf. kommundirektören förbereder sig inför cykelsäsongen. 

 

 

 

 

Årets cykelpendlare

 

 

Känner du någon i kommunen som ofta cyklar till jobbet med ett leende på läpparna och som med sin positiva attityd även inspirerar andra att cykla?

 

Skicka in en kort motivering på personen i fråga via denna länk senast 4.5.

 

 

 

 

Händelsekalender

 

 

Kalendern uppdateras kontinuerligt.

 

 

10.5            Cykelevenemang i Kronoby centrum

 

Vi firar nationella cykelveckan på ett storslaget vis:

- De hundra första som kommer med cykel får en vattenflaska

- Cykelteknikbana för barn

- Testa på elcyklar och anpassade cyklar

- Testa på cykelorientering i Kronoby centrum

- Cykelaffären Lybäck är på plats och presenterar cyklar

 

Plats:  Mellan Ådalens skola och slöjdsalsbyggnaden

Tid: kl. 17-19

Arrangör: Kronoby kommun

 

 

 

12.6            Öppet hus vid Kommungården

 

Kom och bekanta dig med vår fina personal och Kommungård! Cykelprojektet har en egen aktivitet utomhus.

 

Arrangör: Kronoby kommun

(Mer info kommer senare)

      

 

            

15.6            Terjärvrundan

 

Spring, jogga, gå, cykla... Stilen är fri! På Terjärvrundan kan man delta med humöret på topp. Serierna är inte heller de alldeles för seriösa: Full fart, Hundrace, Barnvagn, Njut av vyn och Pigga pedister. Bland dem som deltar utlottas en aktivitetsklocka.

 

Arrangör: Kronoby kommun

(Mer info kommer senare)

 

 

 

19.8.      Nedervetilloppet på cykel

 

Start: Kl. 10:00

Arrangör: IK Myran

Mera info hittas på www.ikmyran.fi

 

 

 

22.9            Bilfria dagen

 

Under bilfria dagen uppmuntrar kommunen alla som har möjlighet att cykla till jobbet. Detta kommer bland annat att synas på kommunens some-kanaler.

 

 

 

Regelbundna landsvägscykellänkar

 

Gemensamma landsvägscykellänkar tisdagar med start kl. 18:00 och söndagar med start kl. 9:00 från Nedervetil Sale. Hastighet och sträckor bestäms på plats utifrån deltagarna.

Arrangör: IK Myran

 

 

Pedbommen

 

Färdigt tryckta banor på cykel-o kartor. Deltagaravgift: 6€ för alla. Tidtagning tisdagar. Start mellan klockan 17:00 och 18:30. Möjlighet till självständig orientering fram till söndag kl 18. Kartorna fins då i en låda vid starten.

A-bana 12-15 km
B-bana 7-10 km
C-bana 5 km

 

 

Pedbommen 30.5.2023, Kronoby klockan 18.00

Påras, Sandbacka, Kronoby

Arrangör: OK Botnia, Stig Sundqvist 040-7457 919

 

Pedbommen 1.8.2023 Kronoby klockan 18.00

Merjärvvägen 920

Arrangör: OK Botnia, Harald Slotte 040-7755 283

 

 

 

Kalendern kommer så småningom att inkludera även sådana evenemang och aktiviteter som ordnas av föreningar.

cykelbild 2

Om projektet Pigga pedister – Pirteästi pyöräillen

 

 

Cykelprojektet är ettårigt och bekostas av Traficom tillsammans med Kronoby kommun.

 

Kronoby är en ganska glesbebyggd landsbygdskommun med långa avstånd där möjligheterna är utveckla cykling är många, men där man måste få till stånd en attitydförändring för att komma bort från biltrafik. De flesta kommuninvånare äger en bil och är vana vid att ta bilen både till jobbet och även för kortare resor in till byacentren. Detta påverkar i sin tur även de unga som hellre ber om skjuts än tar sig till skolan på egen hand.

 

Med vårt projekt vill vi göra en storsatsning på cykling och lyfta fram möjligheten och fördelarna med att välja cykeln framom bilen – både vid kortare och längre sträckor. På så sätt spar man på naturens resurser, utvecklar hållbara färdsätt och får många hälsofördelar på köpet. Att välja bilen i stället för cykeln är för många en vanesak och vi vill försöka bryta denna vana.

 

piggapedister logo med lila bakgrund och vit elcykel fram. Pirteästi pyöräillen logo, jossa lila pohja ja kuvassa valkoinen sähköpyörä