Maj nyhetsbrev

 

 

31.5.2024

 

 

Här kan du läsa maj nyhetsbrev i pdf-format (4.5 Mb)

 

 

Öppet hus på Kommungården 10.6

Vi håller Öppet hus på Kommungården måndag 10.6.2024 kl.14-18. Under dagens lopp har vi en hel massa program, bland annat blir det en dansworkshop med dansuppvisning, motionsinspiratören tar griptest, byggnadsinspektören svarar på frågor om bygglov och tillstånd och du kan testa på scratchart. Kommungårdens personal har även sammanställt en kreativ utställning och så har vi såklart en skattjakt.

Efter Öppet hus är du mer än välkommen att följa med fullmäktigemötet som börjar kl. 18.

Vi bjuder såklart på kaffe och saft med dopp. Ett mera detaljerat program publiceras inom kort.

Välkommen!

 

 

Krombirundan 13.6

På torsdag 13.6 är det dags för Krombirundan! Det är några år sedan vi körde rundan i Kronoby senast, så nu är det dags igen. På Krombirundan kan man delta med humöret på topp. Serierna är inte heller alldeles för seriösa: full fart, hundrace, barnvagn, njut av vyn, cykelrutt samt som nyhet en kortare rutt med en ledare.

Vi börjar med gemensam uppvärmning vid Kronoby huvudbibliotek varefter man kan välja att gå, springa eller cykla en utmärkt rutt. Ingen deltagaravgift eller förhandsanmälan krävs.

Bland alla deltagare lottas ut en aktivitetsklocka.

Mera information samt ruttkartorna kommer snart.

 

 

Och Årets cykelpendlare är... *trumvirvel*

Vi ber att få gratulera Toni Libäck, Årets cykelpendlare 2024, till vinsten! Kommitténs motivering lyder enligt följande:

"Du är en aktiv cykelpendlare som man ser cykla till jobbet oberoende väder. Du är ett sant bevis på hur stark en människa kan vara!"

Kanske är det som Toni säger, att man blir piggare då man får cykla till och från jobbet? Varför inte låna en av kommunens elcyklar och testa på att cykla till jobbet du med? 

Priset delas ut som en del av Pigga pedister-projektet. 

 

 

Semesterstängt på Kommungården

Som tidigare år stänger Kommungården sina dörrar för semesterperioden. I år är Kommungården stängd veckorna 27-31, det vill säga 1.7-4.8.2024.

 

 

Rök- och doftfria arbetsmiljöer

Kronoby kommun är från tidigare en rökfri arbetsplats och nu strävar vi till att även vara doftfria i kommunens alla arbetsplatser (bl.a. skolor, daghem, bibliotek och Kommungården). Vi önskar att alla visar hänsyn och inte använder parfym eller andra starkt doftande hygienprodukter under arbete eller besök i kommunens lokaler.

 

 

Infotillfälle om Jolkka vindkraftsprojekt

Infotillfälle för allmänheten gällande program för miljökonsekvensbedömning samt PDB för Jolkka vindkraftsprojekt ordnas tisdagen den 11 juni 2024 kl. 17-19 vid Gillestugan (Gillestuganvägen 23, Nedervetil).

Du kan läsa PDB:n (plan för deltagande och bedömning) på Planläggningsöversikt-sidan.

Det går också att delta i mötet på distans via Teams. Teams-länken hittar du här.

 

 

Bjud in den du saknar till rekrymässan Kom hit! 24.7

Söker du nytt jobb? Vill du se vad regionens näringsliv har att erbjuda? Har du en dotter, son, ett barnbarn eller en kusin som du saknar lite extra och hoppas kunde flytta hit? Bjud då in dem för att bekanta sig med denna fantastiska region och besöka Kom hit!

Onsdag 24.7 kl. 13–17 mitt under Jakobs dagar-veckan ordnas rekryteringsmässan Kom Hit! i Campus Allegro i Jakobstad igen. Senaste sommar hade mässan över 1000 besökare och 40 utställare på plats. Näringsliv, kommuner, boendeaktörer och utbildningsanordnare är på plats och marknadsför sitt utbud.

Kom också du och bli inspirerad av allt vad Jakobstadsregionen, världens bästa plats, har att erbjuda!

 

 

Anmälan om prospekteringsarbete

Sisu Exploration Oy inleder prospekteringsarbeten i Södra Österbotten och Mellersta Österbotten, samt i nordöstra delen av Österbotten. Sisu letar efter litium. Prospekteringen koncentreras inom områdena utritade på bifogad karta. Den norra delen av området ligger i kommunerna Alajärvi, Evijärvi, Kaustby, Kronoby, Lappajärvi, Perho, Vetil och Vindala. Det sydligaste området ligger i kommunerna Alavo och Kuortane.

De planerade undersökningarna är prospekteringsarbete enligt 7§ i gruvlagen och kommer inte att medföra skada. Arbete kommer inte att ske i omedelbar närhet av bebott område eller på gårdar. Arbetet utförs av 2-3 grupper bestående av 3-4 personer. I terrängen färdas man till fots. Arbetet innefattar berggrundsobservationer samt mindre provtagning av berggrund och flyttblock med hammare. Fältarbetet planeras inledas i början av juni och uppskattas pågå i 3 - 4 veckor. Vid behov kan arbetet fortsätta i juli-augusti.

Kontaktperson: Anton Niemelä, tel. 040 129 3407, anton.niemela@geopool.fi

Sisus hemsida: http://www.sisuexploration.com

 

 

Information om fältarbeten och offentligt möte

Arvo Metals Oy kommer att utföra malmletningsfältarbeten under sommaren 2024 i områdena Kaustby, Kronoby och Karleby på sina egna reserverings- och tillståndsområden samt i deras närhet. Arbetarna kommer att röra sig till fots i terrängen och ha kläder med företagets logotyper. Arbetet inkluderar geologisk kartläggning, blockletning, småskalig jordprovtagning och geofysiska mätningar.

Arvo Metals Oy ordnar en informationsträff i museisalen på Kaustby Folkmusikcentrum måndagen den 3 juni kl. 18.00.

 

 

Evenemangskalender

Föreningar! Vi kommer att utvidga nyhetsbrevet till att innehålla även en evenemangskalender för föreningar. I varje nyhetsbrev kommer det att finnas en evenemangskalender för följande månad. Ifall ni vill ha med ert evenemang i nyhetsbrevet, bör ni skicka kortfattad information om ert evenemang till pia.byskata@kronoby.fi senast den 20:e varje månad. Med undantag för juli och augusti evenemangskalender då behövs informationen redan 16.6.