Augusti nyhetsbrev

 

 

25.8.2023

 

 

Nyhetsbrevet i pdf-format (4 Mb )

 

 

Ett intressant läsår är igång!

Skolorna har kickat igång det nya läsåret och 23.8 utlystes också skolfreden i alla kommunens skolor. Nytt för i år är att man i gymnasiet valde att läsa skolfreden på både ukrainska och svenska.

Vi har arbetat oerhört mycket med att minska skolfrånvaron och glädjande nog infann sig precis alla elever i skolan första skoldagen. Det är oerhört glädjande och en viktig milstolpe i vårt arbete kring budskapet att ”varje skoldag är viktig.”

Vår utepedagog fortsätter jobba med alla elever och studeranden i kommunen och detta läsår kommer vi också få ta del av ett Skapa-projekt som lyfter upp konstens betydelse inom skolan. I alla våra skolor startar vi upp skolkörer och till våren tar vi sikte på Skolmusik och givetvis också Stafettkarnevalen.

Detta läsår kan vi första gången någonsin stoltsera med att alla skolor i kommunen går under Grön flagg. Vi har mycket roligt och bra på gång och temat för läsåret i alla årskurser är läsning och skrivning.  De är viktiga färdigheter som står som grund för så gott som all inlärning och det vill vi självklart värna om.

 

Vi fortsätter arbeta mot matsvinnet
Vi fortsätter även i höst med att sälja överbliven skolmat från våra skolrestauranger i Ådalens skola, Centralskolan, Nedervetil skola och Terjärv skola. För 2 euro kan du fylla ett medhavt kärl som är 0,5 liter och på så vis hjälpa oss att minska matsvinnet och samtidigt köpa mat för en billig peng.
Vi kan inte garantera att maten räcker varje dag, men dyk gärna in och kolla läget. Betala på plats antingen via appen ResQ eller kontant i en sparbössa som finns i skolrestaurangen. 


De skolor inom kommunen som är med i det landsomfattande ResQ nätverket är följande:
Ådalens skola i Kronoby, adress Kronobyvägen 6, ingång från Kronobyvägen. Avhämtning: 12.20-12.30.
Centralskolan i Kronoby, adress, Kronobyvägen 4, huvudingången från Kronobyvägen. Avhämtning 12.20-12.30.
Nedervetil skola, adress Murickvägen 130, ingång vid huvudingången vid Biblioteket. Avhämtning 12.20-12.30.
Terjärv skola, adress Ringvägen 143, ingång vid huvudingången mot gården. Avhämtning 11.20-11.45.

 

Vernissage i idrottshallen
Kommunen är med i ett projekt där vi har anställt en professionell kommunkonstnär som denna och inkommande vecka jobbar med ett konstverk tillsammans med ungdomar från kommunen. Konstverket kommer att placeras i idrottshallens korridor. På fredag 1.9 har vi vernissage klockan 14–15 vid idrottshallen. Vernissagen är öppen för allmänheten och vi vill önska er alla varmt välkomna!

 

Infotillfälle om Leader-pengar
På måndag 18.9 ordnas ett infotillfälle vid Kommungården om Leader-pengar som kan sökas via Aktion Österbotten. Klockan 18 är det info om företagsstöd och klockan 19 är det info om föreningsstöd. Ansökningstiden har redan börjat för vissa av stöden, medan de resterande ansökningstiderna börjar under hösten. Vi bjuder på kaffe och dopp och önskar därför att man anmäler sig till fritidskoordinatorn (hanna.aarnio@kronoby.fi) senast på torsdag 14.9. Mera information kommer senare på kommunens sociala medier.

 

Träff för professionella kulturaktörer
En träff för professionella kulturaktörer i kommunen ordnas för första gången på tisdag 19.9 vid Kommungården klockan 17.30. Tanken med träffen är att samla ihop professionella kulturaktörer i kommunen samt att skapa en möjlighet för nätverkande. Träffen är tänkt för de som har en utbildning eller ett företag inom någon av följande konstformer: teater, musik, dans, hantverk, ordkonst, cirkuskonst, bildkonst, arkitektur eller mediakonst. Vi bjuder på kaffe och dopp och önskar därför att man anmäler sig till fritidskoordinatorn (hanna.aarnio@kronoby.fi) senast på fredag 15.9.

 

Lysande synlighet längs med riksvägarna

Kommunen låter för tillfället bygga ett 12 meter högt, LED-belyst skylttorn för marknadsföring av lokala företag längs med riksväg 8 i Kronoby: Liknande torn planeras på sikt även monteras i Nedervetil och Terjärv längs med riksväg 13. Fram tills måndagen 28.8 kl. 12:00 ges företagen i kommunen möjlighet att meddela sitt intresse att hyra in sig på tornet. Mer info hittas på kommunens webbsida.

  

Cykelsäsongen fortsätter!

Vi passar samtidigt på att lyfta fram kommunens duktiga cykellag i Kilometrikisa: Hittills har vi 45 deltagare med i laget som sammanlagt har cyklat 19 231 km. Bragden motsvarar en inbesparing på 1346 liter bensin. Och tävlingen fortsätter – ännu hinner fler med i laget! Kilometrikisa pågår ännu fram till den 30.9.

För att delta i Kronoby kommuns lag, Kronoby kommun, skriver du in deltagarkoden Krombi23 då du anmäler dig till ett lag. Välkommen 😊

 

Informationsmöte om malmletning i Terjärv
Bolaget Grafintec Oy ordnar informationsmöte 29.8.2023 i Terjärv angående malmletning på västra sidan av Terjärv.

Ansökningsområdet Emas 1 täcker en total yta på 15,69 kvadratkilometer och är uppdelat i Hästbacka-området i norr och Emas-Kaitåsen i söder. Tilläggsinfo finns på kommunen webbsida.

 

Teaterresa till Vasa
Våra traditionella teaterresor till Wasa Teater får fortsättning på lördag 7.10 då vi ordnar en bussresa till musikalen Vänd om min längtan, skriven av Ann-Louise Bertell och med musik av Thomas Enroth. Anmälan kommer att öppnas så småningom och mera information kommer på kommunens sociala medier.

 

Utställning i Kommungården

Välkommen på Sixten Ahlsveds ”En bit av Österbotten”-utställning i Kronoby Kommungård.
Utställningen finns i huvudkorridoren i augusti och september. Öppet vardagar kl. 8:00 – 16.00. 

 

Kommunfullmäktiges möte 25.9

Kommunfullmäktige har sitt första möte efter semestrarna 25.9. Som vanligt kan du följa med mötet i direktsändning via kommunens YouTube-kanal och samtidigt ställa frågor via chatten.

 

MI informerar

Höstterminen börjar 4.9 och vi är redo för en intressant höst! 

Vi har planerat in ett antal intressanta kurser och föreläsningar som kommer att äga rum under hösten. Under september månad har vi några speciella händelser att se fram emot: 

På Kvarnen kommer Maria Ivars att hålla en föreläsning där hon kommer att utforska ämnet Lymfaflow. Detta är ett tillfälle att lära sig mer om detta intressanta område. 

I samarbete med Kronoby bibliotek och hållbarhetsveckan kommer Nina-Marie Vigård att hålla en föreläsning om Klädvård & Stilråd på biblioteket. Föreläsningen är gratis och biblioteket bjuder på kaffe. 

Tisdag 1.8 har Kaj Lindh börjat som tillfällig kurssekreterare på Kronoby MI. 

Vi ser fram emot att träffa dig på våra kommande aktiviteter och händelser!